(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Визначити за даними ганц-фельд електроретинографії (ЕРГ) особливості біоелектричної активності сітківки на парному оці хворих на неускладнене регматогенне відшарування сітківки (РВС) та РВС, асоційоване з відшаруванням судинної оболонки (РВС+ВСО). Матеріал та методи. Обстежено 52 парних ока пацієнтів через три місяці після хірургічного лікування РВС: 32 ока з неускладненим РВС та 20 очей з РВС+ВСО. Контрольну групу склали 14 осіб (28 очей). Усі пацієнти мали міопію середнього або високого ступеня. Проведено офтальмологічне обстеження і повнопольову ЕРГ відповідно до стандартів ISCEV. Результати. На амплітуду хвилі «b» скотопічної 0,01 ЕРГ впливали фактор ступеню міопії (F=3,83, р=0,01) та фактор наявності ВСО на хворому оці (F=5,0 р=0,03). На амплітуду хвилі «b» скотопічної комбінованої 3 ЕРГ впливали фактор ступеню міопії (F=4,65 р=0,012) та фактор наявності на хворому оці ВСО (F=9,18 р=0,005). У групі РВС+ВСО фотопічна ЕРГ (активність центральної сітківки) показала подовження часу хвилі «а» на 14% (р=0,005), хвилі «b» на 12,3% (р<0,05), ніж в контролі. На час хвилі «а» фотопічної 3 ЕРГ впливає фактор наявності ВСО (F=10,2 р=0,003): при високій міопії на парному оці при РВС+ВСО цей час довше на 19% (р=0,05), ніж у пацієнтів без ВСО. Визначено вплив фактора міопії на амплітуду хвилі «b» фотопічної 3 ЕРГ (F=3,02 р=0,042). При високій міопії на парному оці амплітуда хвилі «b» була знижена відносно контролю на 32,5% (р=0,01) при РВС та на 40% (р=0,005) при РВС+ВСО. Відносно контролю амплітуда хвилі «b» на парному оці при високій міопії знижена на 32,5% при РВС та 40% при РВС+ВСО (р<0,01). Висновок. Виявлено суттєві відмінності у біоелектричній активності периферичної сітківки як шару фоторецепторів (паличок), так і середніх (біполяри) шарів сітківки на парному оці у хворих на РВС+ВСО, порівняно з даними при неускладненому РВС. За даними проведеного дослідження парного ока хворих с однаковим ступенем міопії на обох очах можна припустити, що ВСО при РВС розвивається у хворих з більш вираженими порушеннями показників ЕРГ.