(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Черепно-лицеві пошкодження становлять 29% від загального травматизму і потребують проведення реконструктивних операцій на орбіті, її придатках та окулоорбітальній ділянці, а їх успіх залежить від якості імлантаційних матеріалів. Одним з таких матеріалів є розроблений нами полімерний матеріал на основі сітчастого поліуретану з біологічно активною речовиною – альбуцидом. Мета: вивчити в експерименті особливості реакції м’яких тканин і органів черевної порожнини тварин (кролів та щурів) на імплантацію синтетичного полімерного матеріалу на основі сітчастого поліуретану з іммобілізованим альбуцидом. Матеріал і методи. Реакція шкіри тварин на композиційний матеріал на основі сітчастого поліуретану з альбуцидом оцінювалась шляхом внутрішньошкірної ін’єкції екстракту досліджуваного матеріалу. Оцінка реакції м’яких тканин тварин проводилась шляхом імплантації матеріалів на основі сітчастого поліуретану під шкіру щурів лінії Wistar. Дослідження характеру реакції внутрішньочеревних органів на матеріал з сітчастого поліуретану проводилось на щурах лінії Wistar при внутрішньочеревинному введенні його екстракту в розрахунку 20 мл/кг маси тіла. Результати. Встановлено, що екстракт з композиційного матеріалу на основі сітчастого поліуретану з альбуцидом не викликав еритеми або набряку після внутрішньошкірної ін’єкції у кролів, значення індексу первинного подразнення знаходилося в межах 0-0,4 бали. В період спостереження гострої системної токсичності жодна тварина після дозування екстрактом з матеріалу на основі сітчастого поліуретану з альбуцидом не демонструвала значно більшої біологічної реактивності, ніж після дозування контрольним середовищем, а сам випробний зразок відповідав вимогам випробування на гостру системну токсичність. При імплантації композиційних матеріалів на основі сітчастого поліуретану з та без альбуциду відбувався закономірний процес перебування чужорідного тіла в живому організмі – його відмежування від оточуючих тканин за рахунок формування сполучнотканинних капсул. Клітинні реакції були типовими для реакції живого організму на присутність чужорідного тіла в зоні розміщення імплантату і характерними для асептичного запалення. Випробні зразки були помірними подразниками при їх імплантації в організм експериментальних тварин.