(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Покращення і наближення висококваліфікованого офтальмологічного супроводу та ефективності лікування офтальмопатології всіх верств населення в усіх куточках України є актуальною задачею не тільки відомчого, але й державного рівня. Мета. Дати наукове, теоретико-прикладне обґрунтування формування нового напряму в офтальмології – кіберофтальмології. Результати. Показується актуальність досліджуваної проблеми, її важливість у світлі розвитку теле і кібермедицини, розширення застосування інформаційних і кібертехнологій та впровадження штучного інтелекту в медицині в цілому та в галузі офтальмології зокрема. Висновок. Кіберофтальмологія стає об’єктивною реальністю і самостійним напрямком, невід’ємною складовою частиною офтальмології. Її дослідження і розвиток сприяють наближенню висококваліфікованого офтальмологічного супроводу та зростанню ефективності лікування офтальмопатології у всіх верств населення.