(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Інсульт залишається однією з провідних причин смерті та інвалідності у світі. У більшості хворих з гострим порушенням мозкового кровообігу (ГПМК) наявні різномантні нейроофтальмологічні порушення. Метою дослідження була оцінка частоти нейроофтальмологічних порушень при ГПМК в умовах інсультного центру Університетської клініки. Матеріал та методи. Дослідження виконане на базі інсультної служби неврологічного відділення Центру реконструктивної та відновної медицини (університетська клініка) Одеського національного медичного університету впродовж 2016-2019 рр. Під спостереженням знаходилися 298 хворих з гострим порушенням мозкового кровообігу за ішемічним типом. Аналізувалася частота виявлення нейроофтальмологічної симптоматики при первинному огляді неврологом та після консультації офтальмологом. Результати. У структурі обстежених переважали чоловіки – 162 (54,0%) осіб. Середній вік склав 60,4±1,1 років, середня оцінка за шкалою NIHSS – 10,1±0,9 балів. 163 (54,7%) пацієнта надійшли до клініки впродовж першої доби з моменту появи перших клінічних проявів ГПМК. За локалізацією переважали парціальні інфаркти в басейні внутрішньої сонної артерії (PACI) – 139 випадків або 46,6%, рідше зустрічалися тотальні інфаркти в басейні внутрішньої сонної артерії (TACI) – 28 (10,5%), лакунарні інфаркти (LACI) – 88 (29,5%), інфаркти в вертебрально-базилярному басейні (POCI) – 43 випадки або 14,4%, з них ураження середнього мозку та варолієва моста – 14 випадків або 4,7%. Серед нейроофтальмологічних проявів, які спостерігалися у 88,9% випадків, переважали анізокорія (60,1%), явища візуально-просторового неглекту (19,5%), геміанопсія (27,9%), диплопія (22,1%), різноманітні окорухові порушення. У 8 (2,7%) випадках спостерігалася між’ядерна офтальмоплегія. Заключення. Діагностика нейроофтальмічних синдромів вимагає координації зусиль неврологів та офтальмологів у форматі мультидисциплінарної бригади.