(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Лікування запальних захворювань рогівки у хворих на цукровий діабет повинно враховувати наявність діабетичної кератопатії, що розвивається на фоні діабетичної нейропатії рогівки. Мета – визначити вплив ад’ювантної терапії шляхом використання очних крапель з аутологічною сироваткою крові на загоєння бактеріальних виразок рогівки у хворих на цукровий діабет 1 типу. Матеріал та методи. Було проаналізовано результати спостереження за 19 хворими (19 очей) на бактеріальну виразку рогівки та цукровий діабет 1 типу, у яких відмічалось уповільнене загоєння виразкового дефекту рогівки та при повторному бактеріологічному дослідженні через 1 тиждень після призначення лікування, підтверджено відсутність мікроорганізмів. Крім стандартних, методи офтальмологічного дослідження включали бактеріологічне дослідження, флюоресцеїновий тест, ОКТ переднього відрізку ока, безконтактне дослідження чутливості рогівки. Хворим основної групи (10 осіб) на фоні продовження місцевого лікування антисептиками, мідриатиками, та системної протизапальної терапії додатково в інстиляціях призначали очні краплі з аутологічною сироваткою крові; контрольній групі хворих (9 осіб) продовжили місцеве лікування антисептиками, трофічними препаратами, репарантами, сльозозамінниками, мідриатиками, та системну протизапальну терапію. Спостереження проводили при першому візиті, через 7 днів, через 14 днів (при отриманні результатів повторних бактеріологічних досліджень та додатковому призначенні аутологічної сироватки крові основній групі), через 17 днів, 21 день, 24 дні. Результати. Виявили, що додаткове місцеве використання очних крапель з аутологічною сироваткою крові у хворих на цукровий діабет 1 типу та бактеріальну виразку рогівки після ерадикації збудника захворювання приводить до зниження ступеню перикорнеальної ін’єкції, зменшення розмірів та глибини виразкового дефекту, зникнення інфільтрації рогівки та набряку оточуючих виразку тканин рогівки у порівнянні до показників контрольної групи уже через 3 дні лікування, та одужання усіх хворих й підвищення чутливості рогівки на 32,6 % через 10 днів. Висновки. Додаткове місцеве використання очних крапель з аутологічною сироваткою крові ефективне у комплексному лікуванні порушення загоєння бактеріальної виразки рогівки у хворих на цукровий діабет 1 типу після ерадикації збудника захворювання.