(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Вступ. Глаукома – це патологія, що супроводжується підвищеним внутрішньоочним тиском. Традиційно лікування пацієнтів з первинною відкритокутовою глаукомою (ПВКГ) починається з призначення однокомпонентних препаратів бета-адреноблокаторів, зокрема тих, що містять Тимолол. Мета: порівняти ефективність препаратів тимололу, представлених на фармацевтичному ринку України, в монотерапії ПВКГ за даними експертної оцінки. Методи. В опитуванні взяли участь 44 лікаря-фахівця (офтальмолога) з різних регіонів України, з різним стажем роботи, науковим ступенем та досвідом лікування хворих на глаукому. Анкети були оброблені з використанням методу апріорного факторного ранжування. Результати. Після обробки результатів експертної оцінки з використанням методу математичного моделювання була побудована рангова діаграма, а рівень впливу фактора на досліджуваний параметр оцінювався за значенням рангової суми. Таким чином, було встановлено ряд переваг монопрепаратів Тимололу. Висновок Використовуючи метод апріорного ранжування було встановлено, що препарати під торговими назвами Кузімолол, Арутимол і Офтан тимолол демонструють найвищу ефективність.