(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. В практиці лікування увеїтів край важливим і актуальним є застосування об’єктивних методів оцінки внутрішньоочного запалення. Раніше на моделі переднього та середнього неінфекційного увеїту у кроликів ми встановили, що на першу добу розвитку увеїту відбувається значуще підвищення температури в проекції циліарного тіла як хворих очей до 35,7°С (р=0,002), так і контралатеральних (здорових) очей до 35,0°С (р=0,05) відносно інтактних очей (34,1°С). Мета: вивчити гістоморфологічний стан контралатерального (здорового) ока кролика з модельованим переднім і середнім неінфекційним увеїтом. Матеріал і методи. Експеримент проведено на 17 кроликах породи «шиншилла» (34 ока). Всім кроликам було модельовано неінфекційний передній та середній увеїт тільки на правих очах, ліві (контралатеральні) очі – були здорові. Проведено гістоморфологічне дослідження контралатеральних очей на різні терміни спостереження. Результати. Наведено детальний гістоморфологічний опис контарлатеральних очей, який повністю відповідає нормальній будові. Заключення. Значуще підвищення температури в проекції циліарного тіла контралатеральних очей до 35,0°С (р=0,05) відносно інтактних очей на першу добу розвитку моделі переднього та середнього неінфекційного увеїту у кроликів не супроводжується будь-якими гістоморфологічними патологічними змінами і носить функціональний характер.