(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Зорові порушення у хворих на гормонально-неактивні аденоми гіпофіза (ГНАГ) займають ведучу роль в клінічному перебігу захворювання. Часткова чи повна втрата зору впливає на якість життя (ЯЖ) хворих, що призводить до дефіциту самообслуговування, зниження продуктивності праці, та незадовільно впливає на рівень їх соціальної адаптації. Розробка опитувальника для вивчення ЯЖ хворих з зоровими порушеннями при ГНАГ надасть змогу динамічного спостереження та оцінки якості надання медичної допомоги. Мета. Розробити та впровадити спосіб оцінки якості життя хворих з зоровими порушеннями, оперованих з приводу гормонально неактивних аденом гіпофіза. Матеріал і методи. Проведено аналіз результатів діагностики та лікування 100 хворих ГНАГ, які мали зорові порушення, знаходились на лікуванні у відділенні трансфеноїдальної нейрохірургії ДУ «Інститут нейрохірургії імені акад. А.П. Ромоданова НАМН України» в період з 2017 по 2018 рр. Проведено клініко-неврологічне, офтальмологічне, отоневрологічне обстеження, комплекс нейровізуалізуючих обстежень. Була розроблена методика бального оцінювання зорових порушень та створена Шкала ЯЖ хворих з зоровими порушеннями, в якій для оцінювання запропоновано авторський ряд прийнятих для дослідження нозологічно-специфічних показників: офтальмологічна симптоматика, фізичні, психічні та соціальні показники. Результати. Хворий та лікар заповнюють запропоновані шкали: шкалу А - хворий, шкалу В – лікар. Позначається найбільш прийнятий в момент обстеження варіант з трьох відповідей на кожне з 15 питань пацієнтом та варіант з чотирьох відповідей на кожне з 5 питань лікарем. По закінченню тестування проводиться підсумовування балів та вираховується сумарний бал. Кількість балів 45-31 – свідчить про умовно «високий» рівень ЯЖ пацієнта, 30-16 балів – «середній» або «хороший», 0-15 – «низький» або «незадовільний». Порівнюючи величину сумарного балу до та після лікування, можна проводити динамічне спостереження за результатами лікування та оцінювати ЯЖ хворих з зоровими порушеннями при ГНАГ. Аналізуються не лише ступінь ураження зорового та окорухових черепних нервів, але і вплив фізичного дефекту на життєдіяльність хворого, рівень його функціональних можливостей. Висновки. Впровадження способу оцінки якості життя хворих з зоровими порушеннями за допомогою розробленої Шкали дозволяє проводити динамічне спостереження в процесі лікування та обʼєктивізувати результати лікування хворих на ГНАГ.