(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Вступ. Впровадження у клінічну практику систем підтримки прийняття рішень лікарем дозволяє у багатьох випадках підвищити ефективність діагностики, лікування та диспансерного нагляду за офтальмологічними хворими. Метою роботи було обґрунтування та розроблення автоматизованої системи підтримки рішення лікарем щодо патології екстраокулярних м’язів за косоокості. Матеріал та методи. З використанням поляризованого світла проведено дослідження параметрів інтерференційних картин 147 хворих на косоокість, викликану різним структурно-функціональним станом екстраокулярних м’язів. Результати. За результатами дослідження та моделювання інтерференційних картин визначено їх інформативні параметри, до яких відносяться відрізки діагоналей інтерференційного ромбу, кути між ними, кути між відрізками діагоналей та відповідними меридіанами. Визначено основні особливості форми інтерференційних картин за різних видів косоокості. Запропоновано автоматизовану систему підтримки прийняття рішень лікарем щодо патології прямих екстраокулярних м’язів, в якій використано визначені інформативні параметри інтерференційних картин. Заключення. Використання запропонованої системи дозволить у короткий проміжок часу (2-3 хвилини) отримати об’єктивну інформацію про структурно-функціональний стан прямих м’язів, а також побічно судити про стан косих м’язів.