(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Дослідження локальної температури відносяться до категорії досліджень, які розширюють можливості аналізу біологічних процесів, що відбуваються в органах і тканинах організму. В майбутньому планується вивчення зміни температури поверхні ока при моделі неінфекційного увеїту для об’єктивної оцінки ступеня запалення. Мета. Вивчити показники температури поверхні ока в проекції циліарного тіла у кроликів в нормі. Матеріал і методи. Проведено вимірювання температури поверхні очей в проекції плоскої частини циліарного тіла за допомогою термоелектричного пристрою у 42 кроликів породи «Шиншила». Результати. Середня температура для назального сектора склала 34,13 °С (SD=1,45), для темпорального - 34,09 °С (SD=1,48), що статистично не відрізняються (р=0,57). При вивченні кореляції температури приміщення з температурою тіла та поверхнею ока були встановлені дуже слабкі кореляційні зв’язки. Середні показники температури поверхні ока правого ока склали 34,1°С (SD=1,43), а лівого – 34,2°С (SD=1,43), але різниця статистично незначуща р=0,27. Висновки. Температура поверхні правого і лівого ока в проекції циліарного тіла у кролика при відсутності патологічних змін значимо не відрізняється. Середні показники температури поверхні ока в проекції циліарного тіла у інтактних кроликів склали 34,1°С (SD=1,4). Температурі поверхні ока в проекції циліарного тіла у кроликів притаманна певна автономна терморегуляція і відносна стабільність при малих коливаннях температури оточуючого середовища. Особливості теплообміну поверхні ока у кроликів дають можливість створення моделі монолатеральних очних патологічних процесів, об’єктивним маркером яких будуть зміни локальної температури в проекції циліарного тіла.