(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Вступ. Компресійний вплив на зоровий перехрест характерний для новоутворень базальної локалізації, серед яких найчастіше зустрічаються: аденоми гіпофіза, менінгіоми, краніофарінгеоми. Компресія опто-хіазмального комплексу супроводжується поступовим зниженням гостроти зору, порушенням полів зору по бітемпоральному типу та розвитком первинної атрофії зорових нервів (АЗН). Оптична когерентна томографія (ОКТ) – сучасний неінвазивний метод, який дає можливість об’єктивної оцінки стереометричних параметрів диску зорового нерва. Мета. Вивчити особливості морфоструктурних параметрів сітківки та зорового нерва за даними оптичної когеретної томографії (ОКТ) у хворих на первинну компресійну атрофію зорового нерва, обумовлену базальними новоутвореннями головного мозку. Матеріал і методи. Під спостереженням знаходилось 43 хворих (86 очей) – основна група – з базальними новоутвореннями головного мозку (БНГМ), які лікувалися в ДУ «Інститут нейрохірургії імені акад. А.П. Ромоданова НАМН України» в період з 2016 по 2017 роки. Проведено комплексне клініко-неврологічне, офтальмологічне, отоневрологічне обстеження, виконувався комплекс нейровізуалізуючих досліджень, зокрема, оптична когерентна томографія на приладі «Revo NX», Optopol (Польща). Результати. Залежно від важкості хіазмального синдрома (ХС) були виявлені томографічні особливості первинної компресійної АЗН. Середня товщина шару перипапілярних нервових волокон, в підгрупах хворих з ХС, статистично значимо відрізнялась від групи контролю та підгрупи з відсутністю ХС. Площа нейроретинального пояска була достовірно менше в підгрупах хворих з наявністю ХС, порівняно з групою контролю. Спостерігалось зменшення середнього показника середньої товщини шару гангліонарних клітин сітківки в усіх підгрупах порівняно з групою контролю. Отримано пряму, статистично значиму залежність між середньою сумарною втратою світлочутливості, товщиною перипапілярного шару нервових волокон та шаром гангліонарних клітин сітківки. Висновки. ОКТ – сучасний, неінвазивний об’єктивний метод діагностики АЗН, який дозволяє кількісно визначити ступінь втрати нервових волокон. Аналіз товщини шару гангліонарних клітин сітківки – ранній метод діагностики хіазмальної компресії, порівняно з виявленням темпоральних дефектів поля зору та аналізом товщини перипапілярного шару нервових волокон.