(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Проблема персиситуючих макулярних розривів (МР) незважаючи на значний успіх їх хірургічного лікування до кінця не вирішена. При проведенні повторного хірургічного лікування немає достатньої кількості тканини внутрішньої пограничної мембрани для проведення адекватного закриття МР. З метою підвищення результативності хірургічного лікування персистуючих МР можливо використовувати різні техніки. Однією з них є нанесення на розрив лейкотромбоцитарної маси. Для більш простого і ефективного отримання лейкотромбоцитарної маси доцільно використовувати контейнерYcellbio, який має унікальну форму та поворотний ковпачок. Мета. Вивчення ефективності лікування персистуючих макулярних розрививів шляхом нанесення на зону розриву лейкотромбоцитарної маси, отриманої за допомогою набору Ycellbiо. Матеріал і методи. В Київській міській клінічній лікарні “Центр мікрохірургіі ока” з вересня 2018 по лютий 2019 року під нашим наглядом знаходились 10 пацієнтів з діагнозом персистуючий макулярний розрив. Діаметр розриву 894±115 мкм. Госторота зору коливалась від 0,03 до 0,1. Для приготування лейкотромбоцитарної маси ми використовували центрифугу з частотою обертів 3600 об/хв та контейнер Ycellbio. Всім пацієнтам була проведена задня закрита субтотальна вітректомія з блокуванням макулярного розриву лейкотромбоцитарною масою і подальшою газо-повітряною тампонадою 20% С3F8. Результати. В результаті проведеного нами хірургічного лікування персистуючих МР ми досягли анатомічного закриття МР в 90% випадків (9 очей), гострота зору в 80% склала 0,1 з корекцією і більше, в інших випадках – менше 0,1. Висновок. Використання лейкотромбоцитарної маси отриманої завдяки набору Ycellibio, є ефективним методом лікування і може розглядатися як методика вибору для хірургічного лікування персистуючих макулярних розривів.