(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2023)
22 квітня 2023 році пішов з життя легендарний професор Віт Валерій Вікторович. Він народився в м. Одесі у 1948 році. У 1972 році закінчив лікувальний факультет Одеського медичного інституту ім. М.І. Пирогова, потім працював прозектором Одеської обласної лікарні. У 1973 року Валерій Вікторович Віт розпочав свій науковий шлях в ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П. Філатова НАМН України». Спочатку молодшим науковим співробітником, а вже з 1978 року очолював лабораторію патоморфології. З 1991 року займав посаду заступника директора з наукової роботи установи. В 1978 року Валерій Вікторович Віт захистив кандидатську дисертацію, а потім в 1986 році докторську дисертацію «Патологічна анатомія та лікувальний патоморфоз пігментних новоутворень увеального тракту ока людини», яка була присвячена питанням морфогенезу і злоякості пігментних новоутворень судинної оболонки і циліарного тіла ока людини під керівництвом видатного вченого професора В.В. Войно-Ясенецького. У 1989 році йому було присвоєно звання «професор». Валерій Вікторович Віт автором близько 400 наукових праць, 5 монографій з питань будови органу зору та патологічної анатомії захворювань ока. Під керівництвом Валерія Вікторовича Віта підготовлено та захищено 18 кандидатських дисертацій, був консультантом 5 докторських дисертацій. Валерій Вікторович вперше порушив питання офтальмоонкології, що стосуються важливості вивчення перетворення пухлин в процесі лікування організму хворого та ефективності терапії, що здійснюється. У Валерія Вікторовича був блискучий талант лікаря, вченого та організатора, висока професійність та компетентність, безцінний професійний досвід та міцний науково-творчий потенціал, безмежна відданість обраній справі. Світла пам’ять нашому вчителю, колезі, професіоналу своєї справи. Співчуття рідним та близьким. Вічна пам’ять!