(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2023)
Актуальність. Об’єктивне оцінювання факторів виникнення внутрішньоочного запалення та його наслідків, а також діагностика розвитку цих ускладнень на ранніх етапах увеїту є актуальною проблемою, яка визначає можливість своєчасного й ефективного лікування ендогенного увеїту. Мета. З’ясувати діагностичні можливості визначення діаметра зорового нерва методом комп’ютерної томографії у хворих на передній увеїт для прогнозування розвитку атрофії зорового нерва. Матеріал і методи. Проведено офтальмоскопію, біомікроскопію, вимірювання внутрішньоочного тиску, гостроти зору, периметрію, а також визнчено діаметр диска зорового нерва методом когерентної томографії на здорових та уражених очах біля заднього полюса ока, на відстані 3–5 мм від входу в орбіту. Лікування проведено згідно з протоколом. Результати. Аналіз даних визначення діаметра зорового нерва на вході в орбіту у хворих на неврит виявив його достовірне збільшення на хворому оці на 33,1% щодо даних у пацієнтів із переднім увеїтом без цього ускладнення. У динаміці спостереження загалом групи має місце значне зменшення діаметра зорового нерва на 37,2 і 49,1% через три й шість місяців відповідно. Через шість місяців діаметр значно зменшувався як у підгрупах осіб, які отримали лікування, так і з різних причин у тих, котрі його не отримали, однак ці зміни були менш виражені в пацієнтів, які отримали лікування. У цьому випадку цей параметр зменшено на 17,3% щодо даних через три місяці, а в осіб без лікування – на 23,5%. Висновок. Дані комп’ютерної томографії про зміну діаметра зорового нерва біля входу в орбіту в осіб із невритом є об’єктивним показником, що характеризує наявність і вираженість атрофічного процесу, а раннє виявлення можливості розвитку атрофії зорового нерва при невриті уможливить своєчасне лікування, що може запобігти процесу або стабілізувати його.