(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Проаналізувати частоту погіршення зорової функції у ранньому післяопераційному періоді видалення новоутворень хіазмально-селярної ділянки (ХСД) та розробити ефективні методи лікування. Матеріал та методи. Проаналізовано дані хірургічної серії 483 пацієнтів з компресійною оптичною нейропатією (КОН), що обумовлена новоутвореннями ХСД, які перебували на лікуванні у відділенні ендоназальної нейрохірургії основи черепа ДУ «Інститут нейрохірургії ім. акад. А. П. Ромоданова НАМН України» в період з 2018-го по 2024-й рік. З метою вивчення ефективності запропонованої лікувальної тактики було сформовано основну групу (І група) з 33 пацієнтів (66 очей) з післяопераційним погіршенням зору. Для порівняння використовувалася ретроспективна група (ІІ група) з 34 пацієнтів (68 очей) з аналогічним погіршенням, які були прооперовані в період з 2014-го по 2018-й рік без відновного лікування. Всім хворим проводилися клініко-неврологічне, офтальмологічне обстеження та інструментальні (нейровізуалізаційні та функціональні) методи діагностики. Результати. Проведено аналіз лікування післяопераційного вазоспазму, яке включало проведення гемодилюції, застосування блокаторів кальцієвих каналів та периферичних вазодилятаторів. У пацієнтів І групи виявлена вірогідна різниця в середніх показниках гостроти зору: перша доба після операції 0,44±0,05, через один місяць – 0,59±0,04 та показника MD –15,34±0,77 dB та 11,51±0,79 dB відповідно (p<0,05). У пацієнтів ІІ групи спостерігалося покращення середніх показників гостроти зору: перша доба після операції – 0,38±0,05, через один місяць – 0,43±0,04 та показника MD –15,46±0,73 dB та 13,68±0,69 dB відповідно, однак різниця статистично не значуща (p>0,05). Проведено порівняння середніх показників гостроти зору на першу добу після операції в групах пацієнтів: І група – 0,44±0,05, ІІ група – 0,38±0,05, різниця статистично не значуща (p>0,05). Через один місяць: І група – 0,59±0,04, ІІ група – 0,43±0,04, різниця статистично значуща (p<0,05). Аналіз показника MD в групах пацієнтів на першу добу після операції: І група –15,34±0,77 dB, ІІ група – 15,46±0,73 dB (p>0,05). Через один місяць: І група –11,51±0,79 dB, ІІ група – 13,68±0,69 dB (p<0,05). Висновки. Застосування розробленої методики лікування продемонструвало достовірне покращення гостроти зору: перша доба після операції 0,44±0,05, через один місяць – 0,59±0,04 та показника MD –15,34±0,77 dB та 11,51±0,79 dB відповідно (p<0,05).