(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Вивчення рівня експресії опіоїдних рецепторів та рецепторів до адреналіну та ацетилхоліну на лімфоцитах периферичної крові у хворих на герпетичний кератит та ідіопатичний передній та середній увеїт. Матеріал та методи. Обстеження в лабораторії імунології ДУ «Інститут очних хвороб та тканинної терапії ім. В. П. Філатова НАМНУ» пройшли пацієнті, які складали три групи: 1-ша група — 31 хворий на герпетичний кератит (віком 40,7±14,2 року), 2-га група — 36 хворих на ідіопатичний передній та середній увеїт (віком 49,9±12,5 року). Контрольну групу склали 12 здорових волонтерів аналогічного віку (43,5±14,8 року). Дослідження проводили методом імуноцитохімії за допомогою моноклональних антитіл (МКАТ) та флюоресцентної мікроскопії. Статистичний аналіз проводили в електронних таблицях із використанням програми IBM SPSS Statistics. Результати. Проведені нами комплексні дослідження показали, що рівень експресії рецепторів до β-адреналіну, ацетилхоліну, а також каппа-опіоїдних рецепторів статистично значуще підвищується у пацієнтів з запальними хворобами ока, якщо зіставляти з рівнем норми. У пацієнтів з запальними хворобами ока відмічено значущу зміну індексу співвідношення рецептoрів до адреналіну та каппа-опіоїдних рецепторів порівняно з групою здорових осіб