(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Вступ. У статті акцентовано увагу на понятті «творчі здібності» в контексті його розуміння медиками офтальмологічного профілю. Зазначено, що невід’ємним складником професійної та загальної культури лікаря є творчий потенціал, наявність якого в людини в епоху інформатизації та домінування штучного інтелекту в повсякденній медичній практиці набуває нового сенсу та перспектив. Мета роботи. Дослідити уявлення медиків офтальмологічного профілю про творчі здібності шляхом проведення психосемантичного аналізу та розглянути ці уявлення як джерела задоволеності працею медика. Матеріали і методи. Вибірку дослідження склали медичні працівники офтальмологічного профілю. Проведено дослідження 211 медичних працівників. Враховуючи коефіцієнт реагування 85,8%, остаточна вибірка склала 181 медичних працівника, з яких 99 особи – представники молодшого та середнього медичного персоналу, а 82 – вищого медичного персоналу (лікарі-офтальмологи). Дослідження проводилось за допомогою опитувальника керівних принципів для життя Ф. Г’юза та Р. Пауел (Guiding Principles for Life) в адаптації Н.С. Семенюк, Шкали задоволеності працею (англ. Job Satisfaction Scale – JSS) В. Дж. Кім, Дж. К. Леонг, Й. К. Лі в адаптації Н.С. Семенюк та методу колірних виборів М. Люшера, на базі ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії імені В.П. Філатова». Результати. Зазначено, що серед керівних принципів для життя творчість займає другорядне місце. У лікарів такі життєві орієнтації як творчість, щирість та матеріальне благополуччя, пов’язані між собою, що свідчить про те, що досягнення матеріального добробуту пов’язується із такою чеснотою, як щирість і шлях до такого добробуту потребує творчого ставлення. Показано, що орієнтація на творчість є більш важливою для лікарів офтальмологічного профілю, а у лікарів чоловічої статі вона пов’язана із несвідомою задоволеністю умовами праці в закладах охорони здоров’я.