(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Гемофтальми після вітректомії є основною причиною невдач вітреальної хірургії проліферативної діабетичної ретинопатії (ПДРП) і зустрічаються в 21-80% випадків. Мета. Оцінити ефективність застосування замісної газової тампонади (ЗГТ) з одночасним застосуванням афліберсепту в лікуванні гемофтальму після вітректомії у хворих на ПДРП. Матеріал і методи. Проаналізовано результати лікування гемофтальму після вітректомії у 47 хворих (47 очей) ПДРП методом замісної газової тампонади (ЗГТ) із застосуванням 20% газово-повітряної суміші перфторпропану та введенням у порожнину ока 2,0 мг афліберсепту (айлії). Результати. У терміни 2 місяці після операції на 43 очах (91,5%) вміст вітреальної порожнини було прозорим, гемофтальм зберігався в 4 випадках (8,6%) з них в 2 (4,3%) внаслідок рецидиву. Через 6 місяців прозорість вітреальної порожнини була досягнута в 46 випадках (97,9%), тільки в одному випадку (2,1%) за цей період розвинувся рецидив крововиливу. Гострота зору в терміни два місяці на 24 очах (51,0%) була в межах 0,1 – 0,3, тільки в 6 випадках (12,8%) зорові функції були нижче 0,1, і на 17 очах (36,2%) перевищувала 0,35. У терміни 6 місяців гострота зору була на тому ж рівні, що і в терміни 2 місяці, з деяким збільшенням кількості очей гостротою зору вище 0,35. Висновок. ЗГТ 20% газово-повітряною сумішшю перфторпропану з введенням у вітреальну порожнину афліберсепта є високоефективним методом лікування гемофтальму після вітректомії у хворих на ПДРП і може бути широко використана.