(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність теми рецензованої монографії визначається високою поширеністю ретинобластоми, як найбільш частого виду первинного пухлинного утворення очей у дітей. У світі частота ретинобластоми становить 11 випадків на 1 млн. дітей у віці до 5 років. Найбільш часта оцінка поширеності — 1 випадок на 18.000-30.000 народжених живими дітей. Щорічно в США діагностується 250-500 нових випадків ретинобластоми при відсутності расових i статевих відмінностей (Marichelle Aventura Isidro, 2019). Значення монографії пов’язано також з потребою своєчасної діагностики ретинобластоми. У середньому, захворювання діагностується у дітей у віці до 1,5 років. До 5 років виявляється у 90% випадків.