(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Офтальмологія має довгу історію, яка відображена на нумізматичних матеріалах. Галузь історичної науки нумізматика (від латинського «numisma» - монета) зародилася в XIX столітті і стала тісно пов’язаною з економікою, політикою, культурою й правом та включає в себе тематичне вивчення монет, медалей та плакет. Найкраще історію офтальмології ілюструють різні форми медальєрного образотворчого мистецтва (екзонумія або паранумізматіка), а медаль стала прообразом пам’ятної (меморіальної) монети. У даній роботі автори представили католог 127 нумізматичних матеріалів (105 медалей, 6 плакет, 16 монет), в тому числі деяких унікальних, вперше наведених. Знайшли своє відображення нумізматичні матеріали із зображенням загальновизнаних міжнародних символів цієї науки («око», в тому числі «око на долоні», «сова», «пенсне», «свічка»), представлені етапи розвитку вітчизняної офтальмології, є посилання на значні історичні події, згадуються короткі біографії вчених (16 персон), які зробили неоціненний внесок у формування цієї наукової дисципліни, і життя яких було пов’язане з Україною. На медалях можна зустріти портрети давньокиївського лікаря Агапіта й основоположників сучасної світової офтальмології. На превеликий жаль, поки пам’ять про знаменитих вітчизняних окулістів минулого недостатньо відзначена випуском нумізматичної продукції, тому в майбутньому сподіваємося на планомірний підхід до цієї справи, на цілеспрямовану пропаганду досягнень української офтальмології засобами нумізматики, яка подає наочний приклад для вивчення історії очних хвороб, сприяє підвищенню рівня освіченості лікарів.