(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Токсична оптична нейропатія найчастіше виникає при впливі екзогенних факторів. При прогресуванні процесу розвивається гостра або хронічна прогресуюча загибель гангліозних клітин сітківки та їх аксонів, що призводить до часткової або повної атрофії зорових нервів з різним ступенем втрати зорових функцій. В умовах існуючої екологічної кризи в усьому світі, пов’язаної з техногенним забрудненням навколишнього середовища Cr(VI), актуальним є вивчення впливу Cr(VI) на зоровий нерв і пошук патогенетично обґрунтованих коректорів. Мета. Вивчити викликані Cr(VI) морфологічні зміни в зоровому нерві щурів та оцінити ефективність використання гідрогелю метилкремнієвої кислоти для корекції отриманих зрушень в експерименті. Матеріали і методи. Експериментальне дослідження проведено на 72 безпородних білих статевозрілих щурах-самцях, які були розділені на три групи: I – контрольна група інтактних щурів (n = 24), II група – щури (n = 24), які отримували питну воду, збагачену Cr(VI) (K2Cr2O7) – 0,02 моль/л і III група – тварини (n=24), які вживали воду, насичену K2Cr2O7 і в якості коректора гідрогель метилкремнієву кислоту (Ентеросгель) в дозі 0,8 мг/кг на добу. Контрольні щури отримували звичайну воду. Тварин декапітували під ефірним наркозом і проводили у них забір інтракраніальної частини зорового нерва на 20, 40 і 60 добу експерименту з подальшим аналізом морфологічних змін за допомогою гістоморфометричних та електронно – мікроскопічних методів. Результати. За даними морфометричного аналізу, через 2 місяці після прийому Сr(VI) в інтракраніальному відділі зорового нерва щурів виникала деформація і фрагментація нервових волокон, набряк сполучнотканинних септ з розвитком дифузного клітинного гліозу. Накопичення Сr(VI) та дисбаланс електролітів в зоровому нерві були виявлені за даними скануючої електронної мікроскопії. Застосування Ентеросгелю повністю нівелювало токсичний вплив Сr(VI) на зоровий нерв щурів на 20 і 40 добу експериментального моделювання, залишаючи лише мінімальні наслідки дисциркуляторних змін на 60 добу.