(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Вступ. Близько 30% населення світу мають астигматизм від 0,75Д і вище, який призводить до зниження гостроти зору в катарактальній хірургії, тому сьогодні велика увага приділяється корекції рогівкового астигматизму при факоемульсифікації катаракти. Мета. Вивчити вплив рогівкового астигматизму на рефракційні результати факоемульсифікації катаракти при імплантації сферичних інтраокулярних лінз. Матеріал та методи. Проаналізовано амбулаторні карти 39 хворих (50 очей), яким виконувалась факоемульсифікація катаракти з імплантацією сферичної ІОЛ. Всі очі були поділені на 4 групи за ступенем рогівкового астигматизму від 0,5 до 3,75Д за даними кератометрії. Оцінювали динаміку змін гостроти зору, рогівкового астигматизму та рефракційний результат від застосування циліндричної корекції через 1 місяць після операції. Результати. Через місяць після операції виявлено, що чим вище був вихідний астигматизм, тим нижче була гострота зору без його корекції. Динаміки рогівкового астигматизму після операції не виявлено (р>0,05). В I (астигматизм до 0,75Д) та II (астигматизм 1,0-1,5Д) групах - середній приріст гостроти зору після циліндричної корекції в межах 10% не мав значного впливу на якість зору, в III (астигматизм 1,75-2,5Д) та в IV групах (астигматизм 2,75Д та вище) приріст відповідно на 15 та 25% . Висновки. Індукований астигматизм після факоемульсифікації катаракти не має істотного впливу на післяопераційний рефракційний результат. При плануванні рефракційного результату на очах з астигматизмом, слід враховувати, що імплантація сферичної ІОЛ може бути прийнятною лише на очах з вертикальним астигматизмом до 0,75Д. Всі інші випадки астигматизму для досягнення оптимального рефракційного результату потребують планування додаткової корекції чи імплантації торичної інтраокулярної лінзи.