(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Вступ. Синдром сухого ока є актуальною медико-фармацевтичною та соціальною проблемою як у світі загалом, так і в Україні. Мета. Вивчення рівня і динаміки кількісних показників ринку засобів замісної терапії (ЗЗТ) синдрому сухого ока на території України в 2016-2019 рр. Матеріал і методи: дані з офіційних джерел фармацевтичної інформації, а також з баз даних системи маркетингових досліджень PharmXplorer. Індекси продажів були проаналізовані за обсягом та вартістю. Використовувалися ретроспективний, структурний і графічний методи. Результати. Тільки 10,7% ЗЗТ виробляються в Україні. ЗЗТ вартістю від 101 до 200 грн займають майже половину (46,43%) від усього асортименту. Найменшою є частка ЗЗТ найдорожчої групи (14,28%), причому майже половина асортименту ЗЗТ в ціновій групі до 100 грн виробляється вітчизняними фармацевтичними компаніями. Висновки. Існує дефіцит асортименту засобів замісної терапії вітчизняного виробництва. Стабільний позитивний ріст роздрібних продажів засобів замісної терапії вказує на зростаючу потребу в фармакотерапії серед пацієнтів. Український медичний виріб на основі декспантенола з таурином, що відноситься до нижчої цінової ніші, був абсолютним лідером продажів протягом 2016-2019 рр.