(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Анти-ФРЕС препарати успішно використовуються для зниження частоти інтра- та післяопераційних ускладнень у пацієнтів з ПДРП. Мета. Оцінити ефективність модифікованого поетапного методу хірургічного лікування хворих на ПДРП, що полягає у інтравітреальному введенні 1 мг афліберсепту з наступною ВЕ. Матеріал та методи. 75 хворих (75 очей). Пацієнти були розподілені на 3 групи. 1 група контролю - пацієнтам проводилася тільки ВЕ, 2 група до ВЕ проводилася інтравітреальна ін’єкція 1,0 мг афліберсепту, 3 група до ВЕ проводилася інтравітреальна ін’єкція 2,0 мг афліберсепту. Результати. Середні значення гостроти зору виявилися достовірно вищими у групах 2 і 3 порівняно з групою контролю як через 2, так і через 6 місяців (р1-2=0,0001; р1-3=0,0001 на кожний термін спостереження). Транзиторний гемофтальм у ранньому післяопераційному періоді у контрольній групі хворих відзначався значно частіше, ніж у групах 2 та 3 (р1-2=0,0003, р1-3=0,0004). Через 2 місяці після лікування транзиторний гемофтальм також достовірно частіше спостерігався серед хворих групи контролю (р1-2=0,09, р1-3=0,017). Через 6 місяців після ВЕ рубеоз райдужної оболонки розвинувся на 5 (16,1%) очах контрольної групи. У групах 2 та 3 рубеоз не розвинувся в жодному випадку (р = 0,02). Висновки. Модифікований поетапний метод хірургічного лікування дозволяє досягти підвищення гостроти зору через 2 та 6 місяців після операції, знизити частоту розвитку транзиторних гемофтальмів у післяопераційному періоді, а також знизити ризик розвитку рубеозу райдужної оболонки у віддаленому періоді.