(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Вступ. Для лікування важких форм діабетичної ретинопатії (ДР) використовуються різні види вітреоретинальних втручань. Одним з частих післяопераційних ускладнень є гемофтальм. Порушення функціонування системи ангіопоетинів при діабетичній ретинопатії та цукровому діабеті 2 типу (ЦД2) має значення для пошкодження судин сітківки та може визначати формування гемофтальму, у тому числі, після вітректомії. Мета. Встановити вплив ангіопоетинів та їх прогностичну значимість на розвиток гемофтальму після сучасних вітреоретинальних втручань у пацієнтів з діабетичною ретинопатією та цукровим діабетом 2 типу. Матеріал і методи. У дослідженні взяли участь 118 пацієнтів (118 очей) з ДР та ЦД2, які були розподілені на три групи: 1 – з початковою непроліферативною ДР (НПДР; 28 очей), ІІ – з помірною або тяжкою НПДР (49 очей) та ІІІ – з проліферативною ДР (ПДР; 41 око). Всім пацієнтам була виконана закрита субтотальна вітректомія 25G з етапом панретинальної лазерної коагуляції (ПРЛК) та тампонадою газо-повітряною сумішшю 18% C3F8 або залишали у вітреальної порожнині розчин BSS plus. В скловидному тілі (СТ), яке було отримано під час операції, методом імуноферментного аналізу визначали вміст ангіопоетинів (Ang-1 та Ang-2) та їх співвідношення. Для побудови математичних моделей використано пакет EZR v.1.54 (графічний інтерфейс до R statistical software v.4.0.3, R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria). Результати. Протягом трьох місяців після вітректомії у пацієнтів з ДР та ЦД2 післяопераційний гемофтальм розвивався у 33,1% та мав пряму асоціацію з вмістом в СТ Ang-1 та Ang-2 (p<0,005). При стратифікації за стадіями було встановлено, що ризик гемофтальму при початковій НПДР асоційований із зростанням вмісту у СТ Ang-2 (ВШ 1,95; 95% ВІ 1,06-3,59 на кожні 100 пг/мл) з межовим рівнем 1246 пг/мл (р=0,003). При помірній або тяжкій НПДР та при ПДР ризик гемофтальму був асоційований із вмістом у СТ Ang-2 та відношенням Ang-2/Ang-1. Межові рівні Ang-2 у СТ становили 2806 пг/мл для помірної або тяжкої НПДР (AUC=0,84; 95% ВІ 0,71-0,93; p<0,001) та 4610 пг/мл для ПДР (AUC=0,71; 95% ВІ 0,55-0,84; p=0,013). Висновки. Отримані результати встановили негативний вплив накопичення в СТ Ang-2, що збільшило ризик післяопераційного гемофтальму та мало високу прогностичну значущість.