(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета дослідження – порівняти клінічну ефективність непроникаючої глибокої склеректомії (НГСТ) у комбінації з ендотрабекулоектомією (ЕТЕ) з доступом ab interno та проникаючої трабекулоектомії у пацієнтів з первинною відкритокутовою глаукомою (ПВГК). Матеріал та методи. У дослідженні брало участь 25 пацієнтів (25 очей) з ПВГК. У першій групі (13 пацієнтів) проведено трабекулоектомію, у другій групі (12 пацієнтів) – комбіновану операцію – НГСТ з ЕТЕ. Результати. При порівнянні одержаних показників стало відомо, що різниця між передопераційним та післяопераційним внутрішньоочним тиском (ВОТ) та між кількістю місцевих препаратів для зниження ВОТ достовірна до 12-го місяця включно у двох групах (p<0,05). Не було виявлено достовірної різниці при порівнянні показників ВОТ двох груп в однакові часові періоди. Не спостерігалось різниці в кількості місцевих препаратів для зниження ВОТ, що застосовувались пацієнтами двох груп в однакові часові періоди. Висновок. Непроникаюча глибока склеректомія у комбінації з ендотрабекулоектомією здійснює достовірний гіпотензивний вплив, що не поступається такому при трабекулоектомії у хворих з первинною відкритокутовою глаукомою протягом 12 місяців дослідження, проте супроводжується меншою кількістю ускладнень, що може позиціонувати її як операцію вибору.