(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Інтравітреальне (ІВ) введення цитостатиків на думку ряду дослідників є перспективним напрямком локальної хіміотерапії (ХТ) ретинобластоми (РБ), оскільки дозволяє досягти найбільш високої концентрації хіміотерапевтичного агента при введенні його безпосередньо в порожнину ока. Водночас внутрішньоочний шлях введення є інвазивним. Одним з основних чинників, що перешкоджають впровадженню інтравітреальної хіміотерапії (ІВХ) РБ, поряд з ймовірністю виникнення внутрішньоочних ускладнень, є побоювання ймовірності екстерналізації внутрішньоочної пухлини через ін’єкційний канал та екстрабульбарного її поширення. Мета. Розробити спосіб інтравітреальної хіміотерапії внутрішньоочної ретинобластоми з метою підвищення її абластичності шляхом профілактики екстрабульбарної дисемінації пухлини. Матеріал і методи. У відділі офтальмопатології дитячого віку ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В. П. Філатова НАМН України» розроблено спосіб абластичної ІВХ, з його використанням було виконано 253 інтравітреальних ін’єкцій у 30 дітей (37 очей) в T1-T3 стадіях РБ. Результати. Перевагами розробленої техніки ІВХ є: досягнення внутрішньоочного гіпотонії без додаткового парацентезу; виключення рефлюксу склистого тіла за рахунок зміщення кон’юнктиви та косо-перпендикулярно спрямованого ін’єкційного каналу; тампонада місця проколу склери валиком субкон’юнктивальної ін’єкції; профілактика вітреального інфікування та витончення склери при повторних ІВХ. Операційні та післяопераційні ускладнення у всіх випадках були відсутні, ознак екстрабульбарного поширення РБ після ІВХ не спостерігалося. Кількість ІВ ін’єкцій в одне око склало за показаннями від 1 до 13. Заключення. Абластичність розробленого методу ІВХ внутрішньоочної РБ досягається шляхом зменшення рефлюксу скловидного тіла низкою вище приведених маніпуляцій з одночасним зменшенням травматичності втручання та запобіганням розвитку ускладнень, що забезпечує малоінвазивність і безпеку ІВХ.