(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Діабетична ретинопатія (ДР) – одна з основних причин тяжкого порушення зору або сліпоти серед дорослих працездатного віку у всьому світі. Протягом багатьох років у всьому світі йде пошук нових ефективних фармакологічних методів лікування на доклінічній та ранній стадії ДР. Мета: дослідження впливу курсового застосування (1 місяць ) препарату Вазавітал ® на функціональний стан зорового аналізатора (ЗА) та гемодинаміки ока (методом реоофтальмографії) у пацієнтів з непроліферативною (НПДРП) та препроліферативною (ППДРП) стадіями діабетичної ретинопатії. Матеріал та методи. Під наглядом перебували 47 хворих з ДР, які були поділені на 2 групи: 1 група (хворі на НПДРП) – 15 осіб (30 очей); 2 група (хворі на ППДРП) – 17 осіб (34 ока). У всіх пацієнтів був цукровий діабет 2 типу (СД2) у стані субкомпенсації. Контрольну групу склали волонтери (15 осіб, 30 очей) аналогічного віку без офтальмологічної та соматичної патології. Усі пацієнти амбулаторно одержали курс монотерапії препаратом Вазавітал® по 1 капсулі 2 рази на день протягом 1 місяця. Методи дослідження включали візометрію, тонометрію, офтальмоскопію, біомікроскопію, периметрію, реоофтальмографію, визначення електрофізіологічних показників – порога електричної чутливості зорового аналізатора (ПЕЧФ) та критичної частоти зникнення миготінь за фосфеном (КЧЗМФ). Результати. За оцінкою пацієнтів препарат Вазавітал переносився добре, без побічних ефектів. Зазначалося покращення фотопічної світлової чутливості на 0-7 хвилинах адаптації – у хворих на НПДРП на 40% та 33,3%, у хворих на ППДРП – на 33,3% та 27,2%. Також відзначено покращення показників ПЕЧФ на 18% та 7,7% та КЧІМФ на 28,2%, та 24,7% у хворих на НПДРП та ППДРП відповідно. Об’ємне пульсове кровонаповнення збільшилося в групі НПДРП на 27,7%, а групі ППДРП – на 17,3%, в обох групах також відзначалося зменшення тонічних властивостей великих судин на 8%. Висновок. Вазавітал® надав позитивний вплив на функціональний стан органа зору та показники кровообігу ока у пацієнтів з ДР, що є обґрунтуванням для застосування його як у вигляді монотерапії, так і у комбінації з іншими методами лікування при початкових функціональних змінах зорового аналізатора при ДР.