(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Відновлюючі операції на орбіті та окулоорбітальній ділянці потребують імплантуючі матеріали, які містили в собі протимікробні та протипухлинні лікарські препарати. Мета – вивчити особливості реакції тканинщурів на імплантат з сітчастого поліуретану різної щільності з іммобілізованним дакарбазином. Матеріал і методи. Об’єктом досліджень були імплантати з пінополіуретансечовини (ППУС) з іммобілізованим дакарбазином (ДК), в яких вивчали динаміку вивільнення ДК в розчин. Вивчали клітинні реакції м’яких тканин на імплантацію розроблених композиційних матеріалів на щурах лінії Wistar. Результати. Встановлено, що кількість відкритих пор впливає на приживлення імплантатів. Показано, що динаміки вивільнення ДК зі зразків ППУС 0,5 та 1 мас. % на 1-3 добу інкубації особливо не відрізнялося, а на 5, 7, та 14 добу - спостерігалося збільшення вивільнення зі зразків ППУС з 1 мас. % ДК, який становив 64 % тоді як з 0,5 мас. % ДК становив 55 %. При імплантації ППУС під шкіру тварин гістологічні дослідження показали, що навколо імплантату на 3 добу формувалась капсула і густа сітка кровоносних судин, а на 7 добу дослідження спостерігалося відмежування імплантованого матеріалу від оточуючих тканин широким лейкоцитарним валом та товстою сполучнотканинною капсулою (СТК). Висновки. Встановлено, що кількість відкритих пор суттєво впливає на вивільнення ДК та швидкість проростання сполучної тканини в пористий матрикс. Встановлено, що на ранніх термінах дослідження і на 30 добу навколо всіх імплантатів формування СТК, а наявність ДК – призводило до тривалих клітинних реакцій запального процесу в зоні розміщення імплантату.