(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. Частота кератитів та виразок рогівки при ревматоїдному артриті (РА) серед іншої патології рогівки достеменно не відома, а особливості їх клінічних проявів вивчені недостатньо. Мета – визначення частоти та особливостей клінічних проявів кератитів та виразок рогівки у хворих на ревматоїдний артрит, за даними звернення пацієнтів до відділу патології рогівки ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П. Філатова НАМН України». Матеріал та методи. Проведено ретроспективний аналіз 6627 архівних історій хвороби пацієнтів, госпіталізованих у відділ патології рогівки з січня 2014 по серпень 2019 року. Результати. З 6627 архівних історій хвороби виявлено 82 історії хвороби (1,2%) хворих з кератитами та виразками рогівки, що страждали на РА. Чоловіків – 23 (28%), жінок – 59 (72%), віком від 37 до 79 років. У 71 (86,6%) пацієнта виявлене двобічне ураження рогівки (142 ока). Всього кількість спостережень (очей) склала 153. Точкові та нитчасті кератити діагностовано в 90 (58,8%) випадках. Важкі ураження рогівки (виразки, в т.ч. з перфорацією, та корнеосклеромаляції) виявлені на 63 (41,2%) очах. З 82 пацієнтів 39 (47,6%) не отримували базисної терапії РА. У цих хворих спостерігались найбільш важкі форми ураження рогівки. Висновки. Хворі на РА потребують систематичного спостереження офтальмолога та ревматолога. Відсутність базисної терапії РА, може бути причиною розвитку ускладнень з боку органа зору. При наявності ураження рогівки хворі на РА потребують лікування у спеціалізованій установі, де може бути вчасно виконано необхідне оперативне втручання. Успіх лікування уражень рогівки забезпечується комплексом лікувальних заходів, обов’язковим компонентом яких є призначення адекватної базисної терапії основного захворювання.