(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
В роботі представлено клінічний випадок з характерною для синдрому Сусака тріадою проявів, а саме: білатеральна оклюзія нижньоскроневої гілки центральної артерії сітківки, численні мікроінфаркти мозолистого тіла та нейросенсорна приглухуватість, що розвились у хворої після перенесеної інфекції COVID-19. Наведено дані клінічного обстеження пацієнтки, зокрема, данні офтальмологічного обстеження та неврологічний статус з результатами магнітно-резонансної томографії (МРТ) головного мозку. Особлива увага приділена діагностичному значенню оптичної когерентної томографії (ОКТ) сітківки при синдромі Сусака, яка дозволяє виявляти характерні секторальні вогнищеві атрофічні зміни внутрішніх шарів сітківки при збереженій структурі фоторецепторного шару. Настороженість спеціалістів при виявленні типової неврологічної, офтальмологічної або ж отологічної симптоматики є критично важливою у своєчасному призначенні системної стероїдної терапії.