(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Актуальність. За даними літератури зустрічаються два рівнозначних терміни «неврит зорового нерва» і «запальна оптична нейропатія». Класифікація, патогенез і клінічні прояви неоднозначні. Тим не менше, посилений інтерес до проблем демієлінізуючих та інфекційних захворювань сприяє деталізації даних про механізми окремих форм запалення зорового нерва. Мета. Дослідити сучасні погляди та перспективи їх розвитку щодо патогенезу запалення зорового нерва. Методи. Літературний пошук джерел української та зарубіжної науки. Результати. Сучасні методики діагностики, такі як оптична когерентна томографія (ОКТ), магнітно-резонансна томографія (МРТ), імунологічні та вірусологічні тести дозволяють вивчити роль окремих факторів, а також їх комбінації у розвитку невриту, динаміку зорових функцій, пошкодження окремих структурних елементів зорової системи та відновність після отриманих ушкоджень. Висновок. Аналіз літературних даних щодо невриту зорового нерва та/чи запальної оптичної нейропатії показав високий актуальний інтерес наукової громадськості. Подальші поглиблені дослідження, імовірно дозволять удосконалити чинні класифікації запалень зорового нерва та розробити диференційований підхід щодо лікування запалень зорового нерва.