(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Визначити взаємозв’язок розвитку діабетичної ретинопатії у пацієнтів із цукровим діабетом 2-го типу з ураженням інших органів-мішеней, тяжкістю захворювання, потребою в інсулінотерапії та визначити найбільш значущі прогностичні маркери. Матеріал та методи. Обстежено 270 пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу: 160 осіб з наявністю діабетичної ретинопатії та група порівняння – 82 пацієнта. Стан органів-мішеней визначений за консультаціями суміжних спеціалістів: ендокринолога, кардіолога, нефролога, невропатолога, судинного хірурга. Результати. Визначено позитивний кореляційний зв’язок проміж наявністю діабетичної ретинопатії та тяжкої форми цукрового діабету (r=0,383, p<0,001), потребою в інсулінотерапії (r=0,389, p<0,001), розвитком діабетичної нефропатії (r=0,350, p<0,001), хронічної ниркової недостатності (r=0,390, p<0,001), ангіопатії нижніх кінцівок (r=0,312, p<0,001), ішемічною хворобою серця (r=0,155, p=0,011), гіпертонічною хворобою (r=0,149, p=0,014). Відмічено збільшення шансів розвитку ретинопатії у хворих на інсулінотерапії (OR 6,1; 95% СІ 3,40-10,93), у пацієнтів з діабетичною нефропатією (OR 17,34; 95% СІ 4,94-60,83), хронічною нирковою недостатністю (OR 6,88; 95% СІ 3,66-12,94), ангіопатією нижніх кінцівок (OR19,15; 95% СІ 4,24-86,45), ішемічною хворобою серця (OR 2,4; 95% СІ 1,21-4,76) та гіпертонічною хворобою (OR 4,29; 95% СІ 1,22-15,10). Ризик розвитку діабетичної ретинопатії у хворих з тяжкою формою цукрового діабету підвищується в 5,79 разів (95% СІ 3,26-10,26) порівняно з хворими на діабет легкого або середнього ступеня тяжкості. Висновки. Визначено найбільш тісний позитивний кореляційний зв’язок та збільшення вірогідності розвитку діабетичної ретинопатії у хворих з нирковою недостатністю та нефропатією, ангіопатією нижніх кінцівок. Встановлений позитивний зв’язок середньої сили із тяжкою формою діабету та потребою в інсулінотерапії. Асоціація проміж наявністю діабетичної ретинопатії та гострих коронарних і мозкових порушень не мала статичної значущості.