(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Вивчити ультразвукові особливості злоякісних епібульбарних новоутворень різного гістогенезу (меланома, карцинома): товщину прилеглої склери, сонографічну щільність та розміри новоутворення до лікування і в різні терміни після проведення радіокріохірургічного лікування. Матеріал та методи. Ультразвукові (УЗ) дослідження проведено 75 хворим на меланому кон’юнктиви (МК) і карциному кон’юнктиви (КК), які лікувалися в ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В. П. Філатова НАМН України» за період з 2004 по 2021 рік, серед них 58 (77,3%) пацієнтів були з МК, КК була у 17 (24%) хворих. УЗ дослідження проводилося на апараті «Aviso» з частотою ультразвукового випромінювання 50 МГц. До початку лікування і в динаміці спостереження (протягом року, кожні три місяці) визначалися розміри пухлини, її сонографічна щільність, товщина склери під пухлиною і з контрлатерального боку. Всім пацієнтам проводилося радіокріохірургічне (РК) лікування: променева терапія (ПТ) і кріодеструкція (КД). Результати. УЗ дослідження показало, що товщина склери під пухлиною при всіх гістологічних типах пухлини менше (в середньому в 1,9 раза), ніж на контрлатеральному боці, і ці відмінності є статистично значущими (p<0,01). При частковій резорбції МК товщина склери під пухлиною була в 1,3 раза тонше, ніж при повній резорбції (χ2=3,13, р=0,006), і в 1,2 раза тонше, ніж при частковій резорбції КК (0,52) (χ2=4,31, р=0,01).Встановлено, що при МК і КК значимо частіше зустрічається середня сонографічна щільність пухлини (відповідно χ2=3,1, р=0,004; χ2=4,3, р=0,006). Визначена спряженість характеру сонографічної щільності новоутворення кон’юнктиви різного гістогенезу з її рецидивом. Рецидив МК і КК спостерігався тільки при середній сонографічній щільності пухлини (χ2=6,01, р = 0,004).Показано, що наявність товщини склери під пухлиною ≤ 0,30 мм є фактором ризику розвитку склеромаляції, при цьому шанси її розвитку підвищуються у 7,7 раза (ОР=7,7, 95% ДІ 3,2÷53,8) (Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір № 134003 від 3 березня 2025 р.). Висновки. Встановлено, що при УЗ скануванні товщина склери під пухлиною менше, ніж на контрлатеральному боці (при МК — у 1,2 раза, при КК — у 1,3 раза). Значимо частіше злоякісні новоутворення кон’юнктиви бувають середньої сонографічної щільності (при МК — у 24 рази, при КК — у 6 разів). Також встановлена спряженість характеру сонографічної щільності пухлини різного гістогенезу з її рецидивом. Рецидив МК і КК спостерігався тільки при середній сонографічній щільності пухлини. Доведено, що наявність товщини склери під пухлиною ≤ 0,30 мм є фактором ризику розвитку склеромаляції при МК, при цьому шанси її розвитку підвищуються у 7,7 раза (ОР=7,7, 95% ДІ 3,2÷53,8).