(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Об’єктивне дослідження динаміки показників оптичної щільності рогової оболонки у пацієнтів із бактеріальним кератитом. Методи. Обстежено 30 пацієнтів із бактеріальним кератитом одного ока (здорове око слугувало контролем), середній вік – 44,7±11,5 років (М±SD). Дослідження проводили за допомогою кератотопографа Pentacam AXL при зверненні пацієнта, а також через 7 та 14 днів після початку лікування. Результати. Медіана оптичної щільності рогівки у дослідній групі під час первинного обстеження становила 92,8 (55,6–99,6) GSU (Ме, QI–Q3), через 7 днів після початку лікування – 89,7 (51,1–97,3) GSU, через 14 днів – 80,6 (32,0–93,1) GSU, що свідчить про зменшення запальної інфільтрації (p<0,05). У контрольній групі оптична щільність рогівки при трьох вимірюваннях становила відповідно 19,6 ± 3,0 GSU (М±SD), 19,9 ± 2,8 GSU, 19,7 ± 2,6 GSU; статистично значущої різниці не виявлено. Висновок. Застосування оптичної денситометрії для моніторингу прозорості рогової оболонки при лікуванні бактеріального кератиту дозволило об’єктивно зафіксувати поступове зменшення оптичної щільності з 92,8 (55.6 – 99.6) GSU до 80,6 (32,0 – 93,1) GSU протягом двотижневого спостереження, що відповідало покращенню клінічного стану пацієнтів.