(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Вивчити частоту зустрічальності та клінічні особливості меланом і карцином кон’юнктиви за даними звернення до відділу офтальмоонкології ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В. П. Філатова НАМН України». Матеріал та методи. Проведено ретроспективний аналіз історій хвороб 94 (75,2%) хворих на меланому кон’юнктиви (МК) і 31 (24,8%) – на карциному кон’юнктиви (КК), які лікувалися в інституті ім. В. П. Філатова за період з 2004 по 2024 рік. Серед хворих на МК чоловіків було 49 (52,1%) у віці від 18 до 88 років (медіана = 51,1), жінок – 45 (47,9%) у віці від 26 до 87 років (медіана = 56,6). Серед пацієнтів з КК чоловіків було 24 (77,4%) у віці від 28 до 82 років (медіана = 64,6), жінок – 7 (22,6%) у віці від 36 до 74 років (медіана = 59,2). Результати. Серед усіх злоякісних пухлин органу зору, за даними звернення в ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В. П. Філатова НАМН України», МК зустрічалась у 1,9–3,4%, а КК – у 0,5–1,2% хворих. Серед хворих на МК переважали особи у віці 40–59 років (р = 0,02), а при КК – у віці 60–79 років (р = 0,01). Більшість хворих на МК – 57 (60,9%) були жителями міста (χ2 = 7,7, р = 0,01). При КК відзначена тенденція переважання жителів села – 17 (56,3%). При МК первинні пухлини склали 84 (89,4%), при КК – 22 (75,8%). Відповідно, ятрогенних пухлин було 10 (10,6%) і 7 (22,5%). Ятрогенні пухлини найчастіше спостерігалися після хірургічного лікування: в 63,6% випадків – при меланомі, в 87,5% випадків – при карциномі.У більшості хворих, 34 (36,2%), МК була розташована у нижньо-внутрішньому відділі (р=0,03). При КК значуще переважали пухлини, які були розташовані у нижньо-зовнішньому (32,8%) і нижньо-внутрішньому відділах (25,8%) (відповідно р = 0,004 і р = 0,01). Більшість пацієнтів з МК (60,7%) звертаються за медичною допомогою при тривалості захворювання до одного року, а при КК 72,4% пацієнтів звертаються до лікаря в перші місяці захворювання (медіана 1,4 місяця). Висновки. За даними звернення в ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В. П. Філатова НАМН України», МК зустрічалась у 1,9–3,4%, а КК – у 0,5–1,2% хворих відносно усіх злоякісних пухлин органу зору. Переважали пацієнти з МК (60,9%), більшість з них були жителями міста (60,9%). Як при МК, так і при КК переважали пацієнти з первинними пухлинами (при МК – у 89,4%, при КК – у 75,8%). Ятрогенні пухлини частіше спостерігалися після хірургічного лікування (60% – при МК, 83,3% – при КК). При МК частіше в пухлинний процес залучалася зовнішня половина очного яблука (50%), при КК – внутрішня половина (43,8%). Більшість пацієнтів з МК (60,7%) зверталися за медичною допомогою при тривалості захворювання до одного року, а при КК – в перші місяці захворювання.