(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Провести порівняльний аналіз стану показників клітинного і гуморального імунітету хворих на меланому хоріоідеї різних стадій захворювання при лікуванні з застосуванням світлової енергії (фотокоагуляція (ФК) + брахітерапія (БТ) стронцієм-90/ітрієм-90 (St90/It90) та транспупілярна термотерапія (ТТТ) + брахітерапія (БТ) стронцієм-90/ітрієм-90 (St90/It90)). Матеріал та методи. Обстежено 87 хворих на МХ стадій Т1-Т3. Основна група (1) – 31 хворий (ТТТ за розробленою методикою + БТ), друга група (2) – 56 хворих (ФК + БТ), контрольна група (3) – 44 здорових особи. Групи зіставні за віком, статтю і локалізацією пухлини. Результати. В групі 1 відмічено статистично значуще (р<0,009) підвищення більшості показників відносно контролю і групи 2: лейкоцитів (на 1,1 і на 1,3 тис.кл/мкл відповідно), абсолютного і відносного значення лімфоцитів (на 0,6 і на 1,0 тис.кл/мкл та на 5,5 і на 10,3 % відповідно), абсолютного значення CD3+ (на 376,2 і на 520,0 тис.кл/мкл відповідно), CD4+ (на 351,2 і на 362,0 тис.кл/мкл відповідно), CD8+ (на 125,8 і на 133,8 тис.кл/мкл, відповідно), абсолютного і відносного значення ФАН відносно контролю (на 953,0 тис.кл/мкл і на 18,5% відповідно), абсолютного значення NK-клітин (CD16+) відносно контролю і групи 2 (на 88,5 і на 119,2 тис.кл/мкл відповідно), CD19+ відносно групи 2 (на 167,7 тис.кл/мкл), IgA відносно контролю (на 0,5 г/л) та IgM відносно контролю і групи 2 (на 0,4 і на 0,7 г/л відповідно). Відмічено підвищення співвідношення CD4+/CD8+ відносно контролю (на 2,2) та зниження відносно групи 2 (на 1,0). В групі 1 визначено також зниження відносного значення CD3+ (на 13,3%) і CD4+ (на 14,5%) відносно групи 2, абсолютного значення IgG (на 2,0 г/л) відносно контролю. До і після курсу лікування суттєвих змін з показниками імунітету в обох групах не відбулося, окрім підвищення відносного значення NK-клітин на 4,3% (р=0,02) в групі 1 та зниження відносного значення ФАН на 15,8% (р=0,0000) та підвищення IgM на 2,0 г/л (р=0,002) в групі 2. Висновок. Встановлено, що у хворих на МХ стадій Т1-3 до лікування імунна система знаходиться в активному стані і після проведення ТТТ за розробленою методикою в поєднанні з БТ St90/It90 значущих змін показників як клітинного, так і гуморального імунітету не відбувається, окрім підвищення відносного значення NK-клітин на 4,3% (р=0,02).