(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Вивчити за даними оптичної когерентної томографії-ангіографії у пацієнтів з ріними варіантами гену ангіотензинперетворюючого ферменту особливості і динаміку морфологічних та морфометричних ретинальних змін у пост-COVID-19 періоді. Методи. Було обстежено 104 пацієнта (208 очей) після перенесеного COVID-19. Було досліджено морфометричні та морфологічні зміни сітківки та хоріоідеї за даними ОКТ-а у пацієнтів з різним перебігом COVID-19 після одужання. Зміни діагностували за допомогою оптичного когерентного томографа Optovue Avanti XR-100. Дослідили розподіл варіантів гена ACE (rs 4340) у 94 пацієнтів. Молекулярно-генетичне дослідження варіантів гена ACE (rs 4340) проводили методом алель-специфічної ПЛР. Було проаналізовано кореляційний зв’язок між морфологічними та морфометричними змінами сітківки та хоріоідеї у пацієнтів у пост-COVID-19 періоді та варіантами гену ACE. Результати. У пост-COVID-19 періоді у пацієнтів виявлено зниження (p<0,001) товщини сітківки в макулярній ділянці та товщини хоріоідеї субфовеолярно, зростання (p<0,001) площі ФАЗ (фовеолярна аваскулярна зона), щільності судин в поверхневому та глибокому капілярних сплетіннях. У 29,6% пацієнтів виявлено варіант ІІ гену АСЕ, генотип ID у 50,5%, генотип DD у 19,9%. Виявлено статистично достовірні кореляційні зв’язки (р<0,001) між генотипом DD гену АСЕ і зростанням площі ФАЗ, зростанням щільності судин у поверхневому та глибокому капілярних сплетіннях та зниженням товщини хоріоідеї субфовеолярно через один рік після перенесеного COVID-19. Висновки. Морфологічні та морфометричні зміни сітківки та хоріоідеї свідчать про перенесену гіпоксію тканин сітківки та хоріоідеї у постковідному періоді та мають кореляційний зв’язок (p<0,001) з генотипом DD за геном АСЕ, чого не було виявлено у пацієнтів з варіантами ІІ та ID. Доведено, що ОКТ (оптична когерентна томографія) та ОКТ-а (оптична когерентна томографія-ангіографія) є неінвазивними біомаркерами ранньої судинної дисфункції після інфекції SARS-CoV-2. Ризик виникнення морфологічних та морфометричних змін сітківки та хоріоідеї у пацієнтів після перенесеного COVID-19 нижчий (p=0,001) для генотипів II або ID, у порівнянні із генотипом DD.