(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
В роботі розглянуто загальні питання реабілітації, а також приділено увагу перспективам розвитку реабілітації в офтальмологічній галузі. Визначено першочергові аспекти подальшої розбудови системи реабілітації функції зору в Україні: 1) організація процесу реабілітації в сфері охорони здоров’я потребує створення спеціалізованих монопрофільних реабілітаційних відділень, підрозділів, які спеціалізуються на реабілітації осіб з погіршенням зору; 2) комплексний підхід до процесу реабілітації осіб з погіршенням зору має бути досягнутий за рахунок налагоджених зв’язків між його учасниками; 3) реабілітації функції зору потребують не лише особи зі стійкою невиліковною втратою зорових функцій, а насамперед особи з погіршенням зору, у яких є потенціал відновлення зорових функцій; 4) підвищення обізнаності офтальмологів та фахівців з реабілітації у питаннях реабілітації зору є стратегічним завданням системи охорони здоров’я; 5) реабілітація зору повинна включати не лише заходи адаптації до нових умов життя слабкозорих чи втративших зір пацієнтів, а й розглядати коло заходів, спрямованих на максимальне відновлення функцій включно з післяопераційною реабілітацією, реабілітацією після медикаментозного лікування, хірургічною реабілітацією, естетичною реабілітацією (в т.ч. протезуванням) тощо; 6) розвиток вузькоспеціалізованої реабілітаційної допомоги та перехід від емпіричних підходів до епохи доказової практики потребує подальших наукових досліджень ефективності засобів медичної реабілітації зору.