(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Поширеність міопії постійно зростає у всьому світі. Актуальним залишається питання ролі сучасних оптичних методів контролю прогресуючої міопії у дітей. Метою нашої роботи було проаналізувати та узагальнити наявні літературні дані щодо сучасних оптичних методів контролю прогресуючої міопії у дітей. Доведено, що діти з міопією, які мають повну оптичну корекцію, менш схильні до прогресування. За даними літературних джерел, у дітей без повної оптичної корекції, прогресування міопії відбувається у 1,3 раза швидше. Поширеним методом оптичної корекції в дитячому віці є окуляри. Багато дослідників вважають, що периферичний міопічний дефокус позитивно впливає на збільшення аксіальної довжини ока, що досягається використанням окулярів із дефокусним компонентом. Водночас корекція окулярами має свої недоліки – психологічний дискомфорт через негативні реакції однолітків, а також труднощі у дотриманні режиму користування. Особливу цінність у контролі прогресування міопії має контактна корекція: м’які контактні лінзи з міопічним дефокусом та ортокератологічні лінзи. Дослідження показують, що у дітей, які використовували мультифокальні контактні лінзи Multistage та Proclear, прогресування міопії контролюється на 38,6 % та 66,6 % відповідно, порівняно з дітьми, які використовували монофокальні м’які контактні лінзи. Особливої уваги заслуговує метод рефракційної терапії ортокератологічними лінзами, який набув популярності серед методів контролю міопії. За літературними даними, ортокератологія є ефективнішим методом уповільнення прогресування міопії порівняно з окулярами та м’якими контактними лінзами. Огляд літературних джерел свідчить, що методи оптичної корекції, засновані на принципі міопічного периферичного дефокусу, стають основними засобами оптичної корекції для дітей із прогресуючою міопією.