(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2025)
Мета. Оцінити особливості перебігу первинного та рецидивуючого герпетичного кератиту (ГК) після вакцинації від COVID-19. Матеріал та методи. Всього було проаналізовано 34 ока у 31 пацієнтів з ГК, що розвинувся після вакцинації від COVID-19. Пацієнтів було розділено на дві групи: група 1 – з первинним ГК після вакцинації від СOVID-19 (9 пацієнтів, 9 очей,) та група 2 – з рецидивом ГК після вакцинації від СOVID-19 (22 пацієнти, 25 очей). У венозній крові пацієнтів визначали рівень загального вітаміну D, рівні антитіл IgG до: спайкового білка (S-RBD) SARS CoV-2; вірусу простого герпесу 1/2 типу (HSV 1/2), вірусу Varicella Zoster (VZV), цитомегаловірусу та вірусу Епштейна-Барр. Результати. Середній термін виникнення первинного ГК після вакцинації становив Me (Q1-Q3) 15 (10-30) днів, а рецидиву ГК – Me (Q1-Q3) 7(4-10) днів. В обох групах після вакцинації від СOVID-19 рівень вітаміну D у сироватці венозної крові пацієнтів був нижчим за норму у 84,2% випадків. При первинному ГК, що розвинувся після вакцинації від СOVID-19, деревоподібний кератит відмічали на 3 очах (33,3 % випадків) та стромальний не некротизуючий ГК – на 6 очах (66,7 % випадків). У групі рецидивуючого ГК, що розвинувся після вакцинації від СOVID-19, деревоподібний кератит відмічали на 2 очах (8 % випадків), стромальний не некротизуючий ГК – на 21 оці (84 % випадків) та виразково-некротичний ГК – на 2 очах (6 % випадків). Висновки. В обох групах первинного та рецидивуючого ГК, що розвинувся після вакцинації від СOVID-19, найчастіше зустрічався стромальний не некротизуючий кератит. У 84,2 % пацієнтів рівень вітаміну D у сироватці венозної крові був нижчим за норму. Рівень IgG до HSV 1/2 у пацієнтів після вакцинації від СOVID-19 у 86,5 % випадків був вищим за норму. В обох групах рівень IgG до вірусу Епштейна-Барра у сироватці венозної крові був вище норми у 96,4 % випадків, до VZV – у 92 % випадків, до цитомегаловірусу – у 88,8 % випадків.