(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2024)
Мета. Визначити в експерименті гістопатологічні зміни структур ока кролика після транссклерального селективного впливу на дистальну частину циліарного тіла лазерного випромінювання з довжиною хвилі 810 нм та 1064 нм та порівняти отримані гістопатологічні ефекти діодного та неодимового лазерів. Матеріал та методи. Експеримент було проведено на чотирьох кроликах (вісім очей) породи шиншила. На чотирьох очах транссклеральна коагуляція циліарного тіла проводилася за допомогою Nd:YAG лазера з λ=1064 нм з адаптованим моноволоконним кварцевим зондом діаметром 600 мкм. Енергія в імпульсі становила 1,0 Дж, тривалість імпульсу 3 мс. Та на чотирьох очах виконувалася діодна транссклеральна коагуляція циліарного тіла з λ=810 нм (Vitra 810 Quantel Medical, Франція), з потужністю 1 Вт та експозицією 1,5 с (енергія 1,5 Дж). Результати. Експериментальне гістопатологічне дослідження очей кроликів показало, що використання лазерного випромінювання з довжиною хвилі 810 нм з енергією 1,5 Дж при контактній транссклеральній циклодеструкції та лазерного випромінювання з довжиною хвилі 1064 нм з енергією 1,0 Дж при контактно-компресійній транссклеральній циклодеструкції не мають статистичних відмінностей в виникненні фокального некроза безпігментного шару циліарного епітелію та набряку строми циліарного тіла. Висновки. Використання лазерного випромінювання з довжиною хвилі 810 нм з енергією 1,5 Дж при контактній транссклеральній циклодеструкції або лазерного випромінювання з довжиною хвилі 1064 нм з енергією 1,0 Дж при контактно-компресійній транссклеральній циклодеструкції в експерименті на кроликах однаково забезпечує селективний термічний вплив на епітелій циліарного тіла з обмеженим ушкодженням сусідніх структур.