(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2024)
Мета. Оцінити рівень показників окисно-відновних процесів, тіолової системи та муцину в слізній рідині у пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу. Матеріал та методи. Під спостереженням знаходилось 30 хворих з цукровим діабетом 2-го типу (60 очей), що мали пошкодження поверхні ока, які склали основну групу. В залежності від цитологічних змін бульбарної конʼюнктиви та згідно класифікації Нельсона очі пацієнтів були поділені наступним чином: 1-ша група — 33 ока з пошкодженням бульбарної конʼюнктиви, що відповідали за системою Нельсона 2-му або 3-му ступеню, 2-га група — 27 очей зі змінами бульбарної конʼюнктиви, що відповідали за Нельсоном нульовому або 1-му ступеню. В слізній рідині всіх пацієнтів за загальноприйнятими методами визначали активність лактатдегідрогенази, глюкозо-6-фосфатдегідрогенази, малатдегідрогенази, глутатіонпероксидази, вміст муцину, відновленого та окисленого глутатіону. Результати. Виявлено порушення окисно-відновних реакцій (активності лактатдегідрогенази, глюкозо-6-фосфатдегідрогенази та малатдегідрогенази), активності ферменту глутатіонпероксидази та тіолового статусу (вміст відновленого та окисленого глутатіону) в сльозі при цитологічних змінах конʼюнктиви, а саме різних ступенях сквамозної метаплазії за Нельсоном у пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу. Крім того, в цих групах хворих нами виявлено зниження рівня муцину в сльозі, що може бути повʼязано як із порушенням даних біохімічних процесів, так і з цитологічними змінами в конʼюнктиві. Висновок. Визначення показників окисно-відновних реакцій, глутатіонової системи та рівня муцину можна вважати одним із методів контролю за перебігом захворювання очної поверхні в залежності від ступеню сквамозної метаплазії бульбарної конʼюнктиви у хворих на цукровий діабет 2-го типу.