(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2024)
Мета. Оцінити клінічні результати інтравітреального введення афліберцепту в режимі «лікуй та подовжуй» у пацієнтів з прихованою (тип 1) субретинальною неоваскулярною мембраною (СНМ) при хронічній центральній серозній хоріоретинопатії (ЦСХРП) на 12-ому місяці спостереження. Матеріал та методи. Дослідження є проспективним, одноцентровим спостереженням 24 пацієнтів (24 ока) з прихованою (тип 1) СНМ на фоні хронічної ЦСХРП. Всім пацієнтам проводились інтравітреальне введення 2 мг (0,05 мл) афліберцепту. Графік лікування був «лікуй та подовжуй» після трьох обов’язкових завантажувальних ін’єкцій з інтервалом в 4 тижні. Головним досліджуваним показником була гострота зору з максимальною корекцією на 12-ому місяці спостереження. Результати. На 12-ому місяці спостереження відмічалось статистично значиме підвищення середньої гостроти зору з 0,44±0,35 до 0,58±0,3 (р=0,01). В кінці спостереження повна резорбція субретинальної рідини була відмічена в 75% (18 очей). Середня кількість інтравітреальних введень афліберцепту за 12 місяців спостереження становила 7,5±1,4. Висновок. Інтравітреальне введення афліберцепту в режимі «лікуй та подовжуй» є ефективним та безпечним методом лікування пацієнтів з прихованою (тип 1) СНМ при хронічній ЦСХРП.