(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2024)
В даному огляді відображено сучасні погляди і перспективи розвитку щодо патогенезу набряку зорового нерву при запальній та ішемічній невропатії за даними аналізу джерел української та іноземної науки (46 посилань). Виділяють декілька теорій пошкоджень зорового нерва внаслідок набряку: біомеханічна (особливості структурних елементів, зміна архітектоніки, натяг мембрани Бруха) та ішемічна (порушення перфузії та стаз аксонального транспорту). Важливе значення має також порушення прохідності судинної стінки, випіт рідкої частини та формених елементів крові, що в свою чергу призводять до акумуляції рідини, медіаторів запалення і продуктів метаболізму між шарами перипапілярної сітківки, утруднюючи відтік і обмінні процеси в задній частині ока. Сучасні методи дослідження такі як ОКТ і ангіо-ОКТ дають можливість краще зрозуміти структурні перетворення головки зорового нерву. Таким чином, вивчення архітектоніки, циркуляції рідин у задньому відрізку ока та взаємодії структурних елементів головки зорового нерву при набряку допоможе у розумінні патогенезу та в диференційній діагностиці гострих оптичних нейропатій, а отже, дасть можливість надання допомоги при запальних та ішемічних пошкодженнях зорового нерву.