(untitled) (Ukrainian Journal of Ophthalmology, 2024)
Вступ. Європейське глаукомне товариство рекомендує застосування селективної лазерної трабекулопластики (СЛТ) в якостi метода першого вибору для пацієнтів з помірно високими показниками внутрішньоочного тиску як альтернативного метода лікування при побічних ефектах лікарських препаратів. Мета. Визначити ефективність лікування первинної відкритокутової глаукоми при проведенні селективної лазерної трабекулопластики на основі вивчення функціонального стану шлеміва каналу. Матеріал та методи. В роботі представлені результати клінічних досліджень та динамічного спостереження протягом 1 місяця 38 пацієнтів (52 ока) з первинною відкритокутовою глаукомою, яким була виконана СЛТ на лазері Tango Reflex YAG/SLT (Ellex, США) у клініці сучасної офтальмології «ВІЗУС» (м. Запоріжжя). Серед пацієнтів було 18 чоловіків (47,37%) та 20 жінок (52,63%) у віці від 58 до 85 років (середній вік 69±9,9 років). Результати. Відповідь на СЛТ значно відрізнялась на очах з функціональним та органічним блоком шлеміва каналу (ШК). Так, Р0 після СЛТ в групі пацієнтів з функціональним блоком ШК знизився з 25,66±0,41 мм рт. ст. до 19,2±0,24 мм рт. ст. через місяць (p<0,05). Коефіцієнт легкості відтоку збільшився на 40%, а коефіцієнт Беккера зменшився на 46,63% (p<0,05). У групі з органічним блоком Р0 залишився майже незмінним (Р0 до СЛТ в середньому становив 27,69±0,51 мм рт. ст., через 1 тиждень Р0 = 27,64±0,49 мм рт. ст., через 1 місяць — 28,75±0,52 мм рт. ст. (p˃0,05), а показники тонографії не змінилися (p˃0,05). Висновки. Ефективність селективної лазерної трабекулопластики в лікуванні первинної відкритокутової глаукоми в цілому складає 69,2%, однак при проведенні СЛТ на очах з функціональним блоком (колапсом) шлеміва каналу може сягати 100%, що супроводжується зниженням ВОТ на 25,18%, підвищенням коефіцієнту легкості відтоку на 40% та зниженням коефіцієнта Беккера на 46,63%. Визначення функціонального стану ШК може бути використане для встановлення показань та протипоказань до СЛТ при первинній відкритокутовій глаукомі.